preloader

Gender Expert

Jouw vragen

  • Wat en wie ben ik?
  • Hoe zit dat bij mij?
  • Hoe werkt dat, genderdivers opvoeden?
  • Hoe ga ik om met iemand die 'anders' is?
  • Hoe zit dat nou, met die voornaamwoorden?
  • Waarom zijn er ineens zoveel mensen die transgender zijn?
  • Mijn dochter wil geen jurkjes aan, wat nu?
  • Mijn zoon houdt niet van voetballen, is hij homo?

“Het heeft even geduurd, maar na een aantal jaren gewerkt te hebben in de HLBTI-scene en een 2 jarige master Gender, heb ik het verhaal rondom gender helder. En, ik kan niet wachten om dit verhaal aan iedereen die hier ook maar een beetje op zit te wachten uit te leggen. Want het brengt zoveel moois, als mensen gewoon kunnen ZIJN, in plaats van zich constant maar moeten proberen aan te passen aan bepaalde hokjes.

De tijdsgeest is er in ieder geval helemaal naar. De discussies rondom genderneutraliteit zijn in alle hevigheid losgebarsten de afgelopen tijd. Met Hema, NS, Nashville, mogelijkheden om intersekse kinderen als intersekse te registreren, en nog veel meer dingen die uitgebreid (in de media) zijn besproken. Steeds meer mensen komen uit voor hun transgender-zijn, steeds meer mensen zijn bewust dat er meer is dan stereotypisch man en vrouw. Toch is het nog lang niet altijd even gemakkelijk om hiervoor uit te komen, of überhaupt erachter te komen hoe het voor jou zit/werkt. En vooral dat is het gebied waar ik inspring: het uitzoeken van je eigen zijn en het leren omgaan met de omgeving. Want chaos in je hoofd, onzekerheid, vragen over wie je bent, dat zijn dingen die ik maar al te goed ken, en heb weten te overkomen. Tijd om ook andere mensen een handje te helpen!

 Einstein zei het al: 

“Als je het een 6-jarige niet kunt uitleggen, heb je geen idee hoe het zit”

Daarom begin ik niet (meteen) over de Beauvoir, Butler, Braidotti, Ahmed, Haraway, Yuval-Davis, Salomon, Irigaray, Rubin of Spivak. Allemaal stuk voor stuk hele interessante theoretici, maar de vraag is of een gemiddelde 6 jarige hun werk zou begrijpen. Daarom ben ik zo blij met de ontwikkeling van ‘The Genderbread person‘ door ‘It’s pronounced METROsexual.com‘, en heeft poster-variant van v4.0 vertaald naar het Nederlands. Het idee is dat je op ieder pijltje, dus per onderwerp 2x, iets kan invullen. Van helemaal links (niets) tot helemaal rechts en alles ertussenin. Alle combinaties mogelijk, en niets ligt vast.”

Heb je vragen? Zit je zelf ergens mee? Vragen over de opvoeding van kinderen mbt hun gender? Wil je graag een keer sparren? Op zoek naar input voor een artikel?
Ga naar de website van drs. Eelste of neem contact op via het contactformulier hieronder.

Recente posts mbt gender