preloader

‘t Dagelijkse Hummetje 1 – De Egel

‘t Dagelijkse Hummetje 1 – De Egel

Op het laatste moment bedacht de hond dat die stekels in de mond toch geen goed idee zouden zijn. De egel bleef echter verschrikt in een hoekje van het terras zitten. Dat is het moment dat ik erbij wordt geroepen. ‘Er zit een egel op het terras!’ 

Eerst maar eens uitzoeken of het gewond is, of de hond tóch ergens z’n tanden in had weten te zetten. De egel verroert zich niet als ik met een stok probeer deze van meerdere kanten te bekijken. Verroert zich niet? Een egel behoort zich toch op te rollen? Hmm, apart. Toch maar eerst in een doosje lokken, met wat kattenbrokjes, wat water. De egel begint zich te roeren, die brokjes smaken goed. Eenmaal in de doos draai ik de doos weer terug, zodat de egel er niet meer uit kan. Er is niks te zien aan de egel, die lijkt prima in orde, voor mijn lekenogen, dat is. De egel loopt vaak ‘s middags over het terras, dus in de volgorde van de looproute, zet ik de doos weer op z’n kant, zodat de egel de weg kan vervolgen. 

Dat doet die niet. Eenmaal uit de doos loopt die tegen het hek aan, probeert er onder door te komen, en zit dan vast. Okay, dus met wat geduw en getrek het hek omhoog, en de egel erdoor. Die ligt nu op het gras. Een knorrig ademende egel, die niet van plan is verder te gaan. Is ie nou toch gewond dan? Ik blijf er bij zitten, maak nog wat foto’s, want wanneer zie je nou een egel van zo dichtbij, en bestudeer de egel. 

‘Hatsu! Hatsu! Hatsu!’ Uh, sorry? Een egel die niest? Een mens dat niest, daar zeg je gezondheid tegen, maar een beest dat niest, daar is iets goed mis mee. Bovendien ligt ie doodstil op het gras, zwaar knorrig te ademen, en lijkt niet van plan enigerlei tijd te gaan verkassen naar een wat beschutter plekje. Dit is niet okay. Ik kijk op het internet wat normaal is voor een egel, op de website van de Egelopvang ‘t Egelhuus in Zuidwest Drenthe. ‘Help, een egel gevonden!‘, staat er. En wat daar nog meer staat, is dat een egel nooit overdag te zien zou moeten zijn, en als dat wel het geval is, dat er definitief iets mis is met de egel. Okay, dat is het dan, er is definitief iets mis met deze egel. We zitten niet in Zuidwest Drenthe dus we besluiten de Dierenambulance Noord en Midden Drenthe te bellen. Wat een helden. Hun aanwijzing om direct te komen is mijn verklaring dat de egel zich niet oprolt. Een half uurtje later staan ze voor de deur, met een egel-mandje. Egeltje-lief verblijft nu eerst een paar nachtjes bij de Dierenambulance, en zal daarna overwinteren bij de Fugelhelling in Ureterp, om in het voorjaar weer volledig aangesterkt uitgezet te worden. 

Wat een avontuur, voor zo’n klein egeltje!

 

Name*Email*WebsiteComment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Your cart is currently empty.
%d bloggers liken dit:
preloader