preloader

De Bouw

Het design

De bouw van de wagen heb ik 1,5 jaar lang voorbereid. Het is een lang process geweest van eerst zonder enige research tekenen wat ik dacht dat wel leuk zou zijn, tot heel gedetailleerd nadenken over gewicht, opbergruimte, opklap mogelijkheden etcetera. Ik heb veel verschillende bouwtekeningen gemaakt, eerst op de computer, later ben ik overgegaan op het tekenen op papier. Uiteindelijk heb ik ook een model gemaakt van karton, foto’s te vinden in het album die je hiernaast kunt openen.

Indeling

De indeling is als volgt: onder de vloer komen bakken met een aantal lades, een keldertje, en een aantal open bakken. Dit is opbergruimte waar ik al mijn spullen kwijt kan. De wagen zelf wordt zo klein, dat hier weinig opbergruimte mogelijk is, en onder het aanhanger-frame dat ik heb kan ik geen bakken maken, dus deze oplossing ben ik mee gekomen. Deze bakken wilde ik 20 centimeter worden, maar na overleg met verscheidene mensen zijn ze uiteindelijk toch 25 centimeter geworden, zodat ik iets meer ruimte heb om ook hoge spullen te kunnen opbergen.

De wanden van de wagen worden geïsoleerd met isolatiefolie, zodat ik de wanden zo dun mogelijk kan houden.

Binnen

De indeling van binnen wordt als volgt: achterin komt op de grond een tweepersoons bed, waar in ik in de breedte in kan liggen. Achter het bed zit een achterwand-vullende kast, waarvan ik het midden gedeelte naar beneden kan klappen: dit is de vloer voor het zitgedeelte, welke over het bed heen gaat. Op deze manier hoef ik niet mijn bed elke dag op te klappen om een zitgedeelte te maken. Achter het neer geklapte gedeelte zit een raam, en aan de zijkanten zitten 2 kasten. Onderdelen van de kasten worden omgetoverd tot de bakjes en de tafel. Aan één kant van dit gedeelte zit een 2e deur, waardoor ik naar buiten kan als er op de bok gasten slapen, en welke ik als zijdeur kan gebruiken als ik ergens sta.

Aan de voorkant van het binnengedeelte zit een kookgedeelte aan de ene kant, met een houtkachel waarop gekookt kan worden, en een keukenblokje waarop kan worden gesneden en waar een afwasbak in zit. Boven het keukentje komt een kast voor de keukenspullen, en tussen de kast en het keukenblokje een langwerpig raam, voor voldoende licht op het aanrechtje. Aan de andere kant zit een hokje waar een composttoilet in zit, en een klein wasbakje met spiegel, wat samen dus de badkamer vormt. Aan de achterwand van het toilet zit een hoge en smalle kast. Je staat in de keuken op het luik, wat leidt tot het keldertje wat in de bakken zit. Deze is geïsoleerd en donker, en zal dus koel blijven, zodat ik een soort koelkast heb.

Bok

Op de bok komen 2 bankjes waarop gezeten kan worden als er gemend wordt. In de bankjes zitten de opgerolde matrassen voor de gasten. Onder de bok zit een bak waarin een verlengstuk voor de bok zit en een extra lattenbodem, zodat er een tweepersoons bed op de bok kan liggen voor de gasten. Aan het dak boven de bok zit een ronde tent, welke over het tweede gedeelte kan worden getrokken, zodat de gasten droog en wel daar kunnen overnachten. Ook hangen daar 2  water filterende jerrycans, zodat het opgevangen regenwater kan worden gebruikt in de keuken de badkamer.

Achterkant

Aan de achterkant van de wagen hangen 2 grote opvangbakken voor water, welke kunnen worden gebruikt voor de paarden, die behoorlijk wat water op een dag drinken. Ook is er onder het raam een bak, voor eventuele extra opslag, een vouwfiets, koffers, etcetera. In het dak zitten 2 grote doorzichtige zonnepanelen, welke ervoor zorgen dat er ook stroom in de wagen is, en daarnaast dat er heel veel licht van boven in de relatief kleine ruimte komt.

Alles wat hier staat is onder voorbehoud, want het blijkt vaak tijdens het bouwen nog anders uit te vallen.