preloader

Een onervaren bouwer zijn

Een onervaren bouwer zijn

Ik ben een onervaren bouwer. Voordat ik begon met bouwen van de wagen, heb ik alleen maar wat kleine projecten gemaakt, onder begeleiding van mijn middelbare school docenten. Dus had ik wel wat basis kennis, een logisch inzicht zeg maar, maar geen echte ervaring. Het bouwen van de wagen is leren en doen tegelijkertijd, leren van mijn fouten, het internet, vragen, en soms, gewoon gokken. Hopen op het beste. 

Het heeft zo zijn nadelen. 2 nachten terug heb ik nauwelijks geslapen. Ik had zo blij moeten zijn, want mijn Anevay Shepert Stove was gearriveerd overdag. Maar met het fornuisje, kwamen ook de pijpen. En die bleken niet zo klein te zijn! Had ik daar ooit over nagedacht? Nee, het was nog niet bij me opgekomen. Natuurlijk wist ik dat er iets uit het dak moest gaan om de rook eruit te laten, maar ik had nooit nagedacht over de hoogte daarvan, en dat het misschien best groot zou zijn. En dat is het: het is 23 centimeter, als ik het goed heb gemeten (en dat gaat niet altijd even goed….).

‘s Nachts kon ik er niet over stoppen in mijn hoofd. Ik had nog niet gecheckt hoe hoog de tunnel om de hoek is, kan ik hier überhaupt weg komen als het klaar is? Waarom heb ik dat nog niet gecheckt? Wat als ik problemen ga hebben met iedere en elke tunnel die ik tegen kom? Ik kan niet hoger worden dan 4 meter, dat is de max. Waarom heb ik in vredesnaam hier niet grondig over nagedacht? Ik heb er wel over nagedacht, soms, maar op die momenten heb ik niet de dikte van de materialen nagedacht, aangezien ik geen idee had hoe dik het materiaal zou zijn. Want, uiteindelijk, ben ik toch maar een onervaren bouwer.

Ik had besloten uiteindelijk om met golfplaten te werken op het dak, maar een aantal dagen geleden realiseerde ik dat ik net zo goed met EPDM op het dak kon werken, wat mijn begin plan was. Zowel de golfplaten als de EPDM zijn niet dampopen, maar EPDM is minder luidruchtig bij regen, is minder duur, minder moeilijk, en is iets beter voor het milieu, en super duurzaam. Wat überhaupt de reden was dat ik het in het begin had uitgekozen. Lijkt alsof ik weer terug ben bij het begin…

Maar die nacht, kon mijn hoofd maar niet stoppen over hoe het te hoog zou worden. Ik heb geld uitgegeven voor het onderdak, wat super handig is om door de winter te komen, maar het zou zo zonde zijn als ik dat er weer af moet halen. Het zou een centimeter of 2 schelen. En misschien moet ik het dak überhaupt niet zo hoog maken? Als in, dat ik alles eraf haal, en alles lager maak? Maar ik had zulke fijne hulp om dit te maken, en het zou zo veel werk zijn om alles er weer af te halen, alles lager te maken, en alles teug te zetten. Ik zag het echt niet meer zitten…

Uiteindelijk ben ik uit bed gegaan, heb wat gegeten, heb wat grappige youtube video’s gekeken, heb gecheckt hoe hoog de tunnel hier om de hoek is (4.20 meter!), heb een douche genomen en ben succesvol weer gaan slapen. Niks waar ik echt iets aan kan doen in het midden van de nacht, toch? Ik kan niet even naar buiten gaan om het dak op te meten, of om het dak te verlagen. Inmiddels heb ik het dak wel opgemeten, het is op z’n hoogste nu 3.75, het punt waar de pijp komt is 3.55. Het zal sowieso onder de tunnel om de hoek van 4.30 passen, niet onder een 3.80 tunnel. Ik ga niks veranderen echter, ik doe gewoon wat ik had gepland – laat het dak zoals het is, en 2 centimeter gaat me niet redden hier. Ik zal onder de 4 meter blijven, dat is het doel, en dat is wat ik ga doen. Pech van de 3.80 tunnels.

Geen idee hoe, maar dit is wat ik ga doen. Op de een of andere manier…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: