preloader

Vilt

VILTEN

Vilt (het; o; meervoud: vilten)
1. stof, gemaakt van samengeperste wol of haren
(Bron: Van Dale, 2018)

Foto gemaakt in samenwerking met Firma Vuurvogel

Vilt FAQ

Vilt wordt gemaakt van haren, meestal van schapenwol, maar het kan ook gemaakt worden van alpaca, of andere haren. Echter, schapenwol is het meest geschikt door de natuurlijke structuur en vettigheid van de wol.

Er zijn vele technieken om vilt te maken, zoals nat vilten en droog vilten. Daarnaast zijn er vele technieken waarop de wol/ vilt wordt gebruikt en gelegd, waardoor er verschillende effecten/ producten kunnen worden gemaakt. Voor dit infodocument zijn de basis technieken nat en droog vilten het belangrijkste, en dan is het meeste vilt wat ik maak gemaakt door middel van nat vilten:

Nat vilten wordt gedaan met (warm) water en (groene/olijf) zeep. De wol wordt in het gewenste patroon gelegd, en vervolgens wordt er met water en vroeger of later ook zeep vilt van gecreëerd. Dit wordt gedaan door middel van beweging: met de handen wrijven, rollen, slaan, en gooien. Door de beweging gaat de wol in elkaar klitten, denk hierbij aan bijvoorbeeld een dreadlock. Wat eruit komt, is het vilt.

Het vilt isoleert zowel tegen de koude als de warmte,  omdat het 100% wol is. Het wordt veel gebruikt tegen doorliggen/ -zitten en koude voeten, maar is ook heel mooi ter decoratie, als vloerkleed of in de stoel.

Dieren vinden het vilt vaak erg interessant, in positieve of negatieve zin. Honden en katten kunnen goed gewend raken aan de vachten, en vinden het vaak heerlijk om erop te liggen, omdat het warm is maar nooit te warm.

Het vilt kan goed buiten gelegd worden. Let wel dat het weer en de natuur dan met het vilt zal gaan werken.

Het vilt gaat na het vilten meestal samen met wat handdoeken in de wasmachine op wolwas (koud/ 30 graden en centrifuge op het minimale/ max. 600). Soms gaat het vilt, zeker in geval van een vacht, daarna nog in de droger, met een paar tennisballen erbij. Het vilt wat u heeft mag dus nat worden, en kan prima met water en zeep schoongemaakt worden. Als het vilt erg vies is, kan het ook in de biotex. Pas echter wel op met de biotex als het gaat om gekleurd vilt, ik sta niet in voor eventuele verkleuringen. Het is en blijft een natuurproduct.

Als u een vacht heeft, vindt deze het ook erg prettig om in de winter in de sneeuw gelegd te worden. Dit is goed voor de kleur en het schoonmaken van de vacht. Leg de vacht met de haren in de sneeuw, niet met de gevilten kant, dan heeft de sneeuw het meeste effect.

Vilt maken kun je op vele verschillende manieren doen, maar de 2 basis manieren zijn het natvilten en het prikken (droogvilten). Bij het prikken werk je met een speciale naald die constant in de wol op en neer gaat, waardoor je de knolachtige structuur creëert. Zelf gebruik ik vooral de natvilt methodiek, waarbij je met behulp van (warm) water, (natuurlijke) zeep, zoals groene zeep of olijfzeep en veel beweging het vilt maakt. Hoe dit te werk gaat? Kom ook eens naar een workshop!

Is vilt diervriendelijk? Deze vraag krijg ik vaak op de markten. We hebben soms een speciale poster bij de vachten hangen: schaapvriendelijke vachten. Wat we hiermee proberen aan te duiden is dat het geen vachten van geslachte schapen zijn, maar dat de schapen zijn geschoren: ‘naar de kapper zijn geweest’. Je kunt uiteraard de discussie aan gaan dat we de schapen zover hebben doorgefokt dat ze niet meer zonder scheren kunnen, maar dan kom je ook meteen in de discussie van het domesticeren van dieren in het algemeen. Naast die discussie, is er geen enkele reden waarom het scheren dieronvriendelijk zou zijn: de schapen moeten geschoren worden, anders krijgen ze namelijk maden. In de natuur zouden ze gebruik maken van alle boompjes en rotsen om van hun vacht af te komen, wij helpen ze alleen een handje!

Boek een workshop

Eelste biedt workshops aan op locatie, zoals bijvoorbeeld voor een personeelsuitje of een creatief (familie)feestje. Alle workshops zijn in de methodiek van het natvilten, en variëren van een basisworkshop waar een platte lap wordt gemaakt, tot rondvilten of vachtvilten. 

Video gemaakt in samenwerking met Firma Vuurvogel

Neem contact op

Ik wil een workshop boekenIk heb een vraag/opmerking