preloader

Miedema aan de horizon?

Miedema aan de horizon?

eindelijk, er is nieuws om te vertellen over mijn Vardo project! Afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met prachtige stukken wol, mezelf trainen in het hakken van kleine stukjes hout, verzamelen van een klein beetje geld, en belangrijkste: mijn oude spullen opruimen. Voor dit project ben ik terug gegaan naar mijn ouders huis, en in min kamer waren 2 huishouden verzameld. Eén van mijn 5 jaar in Amsterdam, eén van mijn 2 jaar in Goteborg.

Daarnaast, waren er ook al mijn werkstukken, tekeningen, gedichten, proefwerken en verhalen van toen ik een kleine baby was tot het moment dat ik het ouderlijk huis verliet (18 jaar). Je kunt je voorstellen dat mijn ouders een groot huis hebben, anders kon ik dat nooit allemaal bewaren, maar er is een tijd van bewaren en een tijd van opruimen en opnieuw beginnen, en op dit moment is het tweede aan de hand. Het is onmogelijk om al deze spullen mee te nemen in de wagen, dus ik heb volle dagen gehad om papiertje voor papiertje alles op te ruimen, en 1 box met herinneringen over al deze jaren te bewaren. Heb heel veel op het internet te koop gezet (check out de pagina Help Along), met op het moment veel boeken, en andere dingen moeten nog online komen, maar ook veel naar de 2e hands winkel gebracht of zelfs gewoon naar het grofvuil. En wanneer mijn kamer klaar is (wat het nog niet is…)? Dan is er nog een heel huis om op te ruimen, wat een groot museum is van jaren en jaren van verzamelwoede, en het is tijd om ruimte te creëren.

Ik heb ook een klein experiment met het ilten gedaan, en heb een vloerkleed van de wol van 1 schaap gemaakt. We hebben niet zulke grote tafels, dus het moest op het gras gebeuren, en heb erover heen gelopen in plaats van met de handen te vilten. Ook, normaliter vilt je eerst met de handen behoorlijk lang nog, voordat je gaat rollen, maar in plaats daarvan heb ik het vrijwel direct opgerold vol met water en zeep, wat best een risico is.

Mar, het bleek geen probleem te zijn, en het resultaat is fantastisch! Het past nog steeds niet op de tafel, dus het is voor een grote bank, of misschien voor een vloer (het heeft niet van die lange haren dus het past prima op de vloer), dus ik ben heel blij ermee. Mijn moeder heeft heel veel grote fleeces liggen in verschillende kleuren, maar heeft ze nooit gedaan vanwege de grootte, dus die kan ik nu mooie doen. De wereld is veel mooier met een mooi gevilten schapenvachtje.

Tussendoor heb ik wat geld verdient voor de Vardo als kerstboomsnoeier bij een boerderij in de buurt die als hobby wat kerstbomen, bosjes en andere dingen heeft staan. Het is fijn om wat geld te verdienen, maar afgelopen tijd he ik vooral prachtige foto’s gemaakt…

Maar, genoeg over mijn extracurriculaire bedrijvigheid. De jonge smid heeft gister mijn belletje beantwoord en gister is hij langs geweest om naar mijn huidige frame te kijken. Ik was bang dat het niet goed genoeg zou zijn, of dat het heel vel tijd en geld zou kosten om het te fixen, en hij was het met mij eens. Hij vertelde me dat er verscheidene Miedema frame in de buurt te koop staan, en die zien er behoorlijk stevig uit volgens hem. Dus het plan is om die wagens te bezoeken, en vragen of ik die kan gebruiken voor het project, en dan zal hij die fixen zodat ik hem kan gebruiken voor de bouw. Uiteraard zal ik hem betalen, leven is niet gratis, maar het beste is at hij al eerder zo’n frame heeft gefixt en er dus verstand van heeft.

De Miedema wagens zijn gemaakt voor de afgelopen oorlog in deze omgeving (WOII), om door paarden te worden getrokken,en hebben daarom een ander soort frame. Het frame dat ik heb kan 90 graden draaien aan de voorkant, waardoor het goed is voor kleine ruimtes en draaien, maar het kan ook sneller kantelen. Ook, de assen zijn recht, maar doordat de kleine wegen in het midden vaak hoger zijn, zal dat niet werken. De Miedema wagen heeft echter kromme assen, die hoger zijn in het middel zodat de weg er makkelijker onderdoor kan. Ook, het stuurmechanisme van de wagen is anders, waardoor het niet zo snel omkantelt. Dat lijkt me fantastisch! Nu nog eentje op de kop tikken.

Wat te doen met degene die ik al heb? Wel, de stukjes ijzer zijn heel handig voor het fixen van de nieuwe wagen, die waarschijnlijk wel iets aan fixen nodig heft. En de rest gewoon naar de schroot, of misschien een smid die het goed kan gebruiken. Niets zal weg worden gegooid, en ik heb mijn lesje geleerd: eerst checken, checken, checken, en alles zelf doen, of iemand die meer kennis erover heeft dan ik meenemen.
 
Hopelijk heb ik al deze week nieuwe foto’s van de wagens die ik heb bezocht! Op de hoogte blijven van wat ik allemaal doe? Volg mij op Instagram  waar ik mijn foto’s regelmatig update. Heb je ideeen of spullen die je toch weggooit of niet gebruikt? Stuur me een bericht via het contact formulier of gebruik de Facebook.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: